Βρείτε τη ΝΙΓΡΙΤΑ στα μεσα κοινωνικής δικτύωσης

IconIcon

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Επίκαιρες οδηγίες για τη σπορά του βαμβακιού

Φίλοι βαμβακοπαραγωγοί
            Αυτές τις μέρες, υπό ομαλές συνθήκες, θα είχε γενικευθεί η σπορά του βαμβακιού, που εδώ και χρόνια προτείνουμε να γίνεται μετά τις 20 Απριλίου.
Επειδή, όμως, τα περισσότερα χωράφια είναι βαριά από τις βροχές που σημειώθηκαν πριν το Πάσχα και οι προβλέψεις του καιρού για τις επόμενες μέρες αναφέρονται πάλι σε βροχές σημαντικού ύψους, σας καλούμε να μη βιαστείτε στη σπορά. Όπως αναλύσαμε στο μεγάλο κύκλο ενημερώσεων που πραγματοποιήσαμε τον Μάρτιο, το βαμβάκι είναι δύσκολο στο φύτρωμά του, ενώ σαπίζει και φυτρωμένο από τις σηψιρριζίες. Σε χωράφια ψιλοχωματισμένα και με υψηλή εδαφική υγρασία, όπως είναι τα φετινά, ο κίνδυνος ταρατσώματος (δημιουργίας κρούστας - που θα δυσκολέψει το φύτρωμα) αλλά και εκδήλωσης σηψιρριζιών (ειδικά σε ασπρόγεια, γκιρένια, αμμουδερά), είναι μεγάλος, αν ακολουθήσουν σημαντικές βροχές. Σας καλούμε, λοιπόν, να περιμένετε να σταθεροποιηθεί ο καιρός και, κυρίως, να «τραβήξουν» τα χωράφια, να έλθει το χώμα στο «τάβι» του. Μη βιαστείτε και «ζυμώσετε» υγρά τα χωράφια σας.
Το πιο σημαντικό στην βαμβακοκαλλιέργεια είναι το καλό φύτρωμα και το απροβλημάτιστο, «ορεξάτο» ξεκίνημα των βαμβακοφύτων,τα οποία υπερκαλύπτουν τις  κάποιες μέρες καθυστέρησης στη σπορά. Και αφού οι θερμοκρασίες είναι πλέον ψηλές, υπάρχει η βασική προϋπόθεση για πετυχημένο ξεκίνημα. Αρκεί να κάνετε σωστή και όχι βιαστική σπορά.
Δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεστε ότι πέρασε ο καιρός. Δεν υπάρχει καμιά αξιόλογη καθυστέρηση, αφού σπορές μέχρι και τις 5 Μαΐου είναικανονικές και πρώιμες.
----------------------------------
Με την ευκαιρία, θυμίζουμε τα τρία βασικά «όχι» της σποράς:
 
  1. ΟΧΙ υπερβολικό βάθος σποράς
  2. ΟΧΙ αυλάκι από το σβωλοδιώχτη της σπαρτικής μηχανής
3.      ΟΧΙ όλο το βασικό λίπασμα στη σπορά, χορηγούμε σε αυτή τη φάση το μικρότερο μέρος και κρατούμε το περισσότερο βασικό λίπασμα για το τελευταίο σκαλιστήρι.
----------------------------------
Τέλος, όσοι ποτίσουν για να ενσωματώσουν το μετασπαρτικό ζιζανιοκτόνο, να προσέξουν τη δόση του ποτίσματος. Το πότισμα πρέπει να είναι απλώς ένα γρήγορο πέρασμα και όχι πολύ - για τον κίνδυνο, πάντα, των σηψιρριζιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βρείτε τη ΝΙΓΡΙΤΑ στο χάρτη