Βρείτε τη ΝΙΓΡΙΤΑ στα μεσα κοινωνικής δικτύωσης

IconIcon

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Υποχρεωτικά καλλιεργητικά μέτρα για την αντιμετώπιση του επιβλαβούς εντόμου Diabrotica virgifera Le Conte


Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Σερρών ανακοινώνει ότι σε εφαρμογή της Απόφασης της Επιτροπής 2003/766/ΕΚ., όπως τροποποιήθηκε με τις Αποφάσεις 2006/564/ΕΚ και 2008/644/ΕΚ, και μετά τον εντοπισμό του επιβλαβούς οργανισμού Diabrotica virgifera Le Conte στις εκτάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνεχώς από το 2009, λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης του εντόμου και την προστασία της καλλιέργειας του αραβοσίτου στην Π.Ε. Σερρών.
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 23631/18-11-2013 απόφαση της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Σερρών καθορίστηκαν οι ακόλουθες ζώνες προστασίας:
Α. Προσβεβλημένη Ζώνη, η οποία περιλαμβάνει τις περιοχές, όπου η παρουσία του εντόμου Diabrotica virgifera έχει διαπιστωθεί για δύο συνεχόμενες καλλιεργητικές περιόδους, και για την ΠΕ Σερρών εκτείνεται σε όλη την Π.Ε. εκτός από μία ζώνη 10 Km στα σύνορα με τις Π.Ε. Καβάλας και Δράμας.
Στην ανωτέρω ζώνη:
i. επιτρέπεται η καλλιέργεια αραβοσίτου μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια δύο διαδοχικών ετών (1:2), δηλαδή σε χωράφι που έγινε καλλιέργεια αραβόσιτου το 2013, απαγορεύεται η καλλιέργεια αραβοσίτου για το 2014, κοκ.
ii. απαγορεύεται η μετακίνηση νωπών φυτών αραβοσίτου ή μερών αυτών (ενσίρωμα) από το εσωτερικό της ζώνης εκτός αυτής.
iii. απαγορεύεται η μετακίνηση εδάφους αγρών σπαρμένων με αραβόσιτο από το εσωτερικό της ζώνης εκτός αυτής.
iv. επιβάλλεται η κατάλληλη μεταχείριση στους αγρούς με αραβόσιτο (χρήση επικαλυμμένου σπόρου –χρήση εντομοκτόνου εδάφους – ψεκασμοί φυλλώματος με εγκεκριμένα Φ.Π.Π).
Β. Ζώνη Περιστολής η οποία περιλαμβάνει περιοχές που εκτείνονται τουλάχιστον 10Km στο εσωτερικό της προσβεβλημένης ζώνης και για την ΠΕ Σερρών είναι μία ζώνη 10 Km εντός της ΠΕ Σερρών έως τα σύνορα με τις Π.Ε. Καβάλας και Δράμας.
Στην ανωτέρω ζώνη:
i. επιτρέπεται η καλλιέργεια αραβοσίτου μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια δύο διαδοχικών ετών ( 1:2 ).
ii. απαγορεύεται η μετακίνηση νωπών φυτών αραβοσίτου ή μερών αυτών (ενσίρωμα) από το εσωτερικό της ζώνης εκτός αυτής (επιτρέπεται εντός της προσβεβλημένης ζώνης).
iii. απαγορεύεται η μετακίνηση εδάφους αγρών σπαρμένων με αραβόσιτο από το εσωτερικό της ζώνης εκτός αυτής, παρά μόνο στη προσβεβλημένη ζώνη.
iv. επιβάλλεται η κατάλληλη μεταχείριση στους αγρούς με αραβόσιτο (χρήση επικαλυμμένου σπόρου –χρήση εντομοκτόνου εδάφους – ψεκασμοί φυλλώματος με εγκεκριμένα Φ.Π.Π).
v. η συγκομιδή του αραβοσίτου γίνεται μετά την 1η Οκτωβρίου.
 
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε Σερρών στα τηλ: 2321355136 και 2321355224.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βρείτε τη ΝΙΓΡΙΤΑ στο χάρτη