Βρείτε τη ΝΙΓΡΙΤΑ στα μεσα κοινωνικής δικτύωσης

IconIcon

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Εκδήλωση προς τιμήν του φυσικού Κώστα Σκενδέρη στο Δήμο Αμφίπολης

Ο Δήμος Αμφίπολης σας προσκαλεί στην εκδήλωση προς τιμήν του θεωρητικού φυσικού Κώστα Σκενδέρη, για τη μεγάλη του προσφορά στον κόσμο της επιστήμης πάνω στην θεωρία του ολογραφικού σύμπαντος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κρηνίδας το Σάββατο 10 Αυγούστου 2013 και ώρα 20:30 μ.μ.

Ο Κώστας Σκενδέρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρηνίδα. Πήρε το πτυχίο της Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1991 και, στη συνέχεια, το διδακτορικό του στη θεωρητική σωματιδιακή φυσική από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (SUNY) το 1996.
Ακολούθως υπήρξε ερευνητής στο Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής στη Λουβέν του Βελγίου, στο Ινστιτούτο Σπινόζα στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας και στο Τμήμα Φυσικής του πανεπιστημίου Πρίνστον των ΗΠΑ, όπου και διετέλεσε βοηθός καθηγητής (2001-2003). Έπειτα υπήρξε καθηγητής στα Ινστιτούτα Θεωρητικής Φυσικής και Μαθηματικών του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ στην Ολλανδία (2003-2012) και από το 2012 είναι πλέον καθηγητής στη Σχολή Μαθηματικών του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στις ολογραφικές δυαδικότητες, μια ιδέα που συνδυάζει τη κβαντική θεωρία πεδίου και τη θεωρία χορδών, στο πλαίσιο μιας συσχέτισης των δύο αυτών θεωριών που ονομάζεται αντιστοιχία AdS/CFT.
Η ιδέα της ολογραφίας στη φυσική, ξεκίνησε από τη μελέτη των μελανών οπών, όμως ο καθηγητής επεκτείνει την εφαρμογή της, δημιουργώντας ένα «λεξικό» που επιτρέπει την ύπαρξη υπολογιστικών κανόνων στο πλαίσιό της. Έτσι, πέρα από μαύρες τρύπες μελετά συστήματα συμπυκνωμένης ύλης αλλά και τον αντίκτυπο που έχουν οι ολογραφικές μέθοδοι στην κοσμολογία.
Τον Οκτώβριο του 2012, μαζί με 20 διακεκριμένους ερευνητές απ' όλο τον κόσμο (όντας ένας από τους μόνο δύο Ευρωπαίους), βραβεύθηκε και έλαβε ερευνητική επιχορήγηση ύψους 175.000 δολαρίων από το Ίδρυμα Τέμπλετον (John Templeton Foundation), στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού «Νέα Σύνορα στην Αστρονομία και την Κοσμολογία», για να απαντήσει στο ερώτημα «ποια ήταν η πρωταρχική κατάσταση στο σύμπαν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βρείτε τη ΝΙΓΡΙΤΑ στο χάρτη