Βρείτε τη ΝΙΓΡΙΤΑ στα μεσα κοινωνικής δικτύωσης

IconIcon

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Άριστες οι εντυπώσεις από τη λειτουργία του Ζιντζιρλί Τζαμί & της έκθεσης

Ολοκληρώνεται με απόλυτη επιτυχία η έκθεση “ΣΕΡΡΕΣ 1913 - ΠΥΡΙΚΑΥΣΤΗ ΠΟΛΗ” που πραγματοποιείται στο ανακαινισμένο και επισκέψιμο πλέον Ζιντζιρλί Τζαμί.
Οι Σερραίοι και ξένοι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 3000 και οι εντυπώσεις αρκετών από αυτούς, όπως καταγράφηκαν στο βιβλίο εντυπώσεων, απεικονίζουν ανάγλυφα τα συναισθήματα συγκίνησης και ικανοποίησης τόσο για την άρτια οργανωμένη έκθεση όσο και για τη λειτουργία του ίδιου του μνημείου.
Η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και η 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων συνεργαζόμενες με άψογο τρόπο, κατάφεραν σε χρόνο ρεκόρ να οργανώσουν μια έκθεση υψηλών απαιτήσεων που τιμά με τον καλύτερο τρόπο τα 100 χρόνια απελευθέρωσης των Σερρών.
Στην έκθεση, παρουσιάζονται ευρήματα του στρώματος καταστροφής του 1913 που προέκυψαν από το ανασκαφικό έργο της 12ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και φωτογραφίες της πόλης, τεκμήρια της περιόδου πριν και μετά το 1913. Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από τα Γ.Α.Κ.- Αρχεία Σερρών και τη συλλογή του Σερραίου συλλέκτη Βασίλη Καφταντζή.
Η λειτουργία του περίλαμπρου Οθωμανικού μνημείου αποτέλεσε αφορμή για να τεθεί στις σωστές του διαστάσεις το θέμα αξιοποίησης γενικότερα των ιστορικών μνημείων, όχι μόνο ως αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης, αλλά και ως σοβαρή αναπτυξιακή παράμετρος της τοπικής οικονομίας μέσω της προβολής των μνημείων και ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος.
Ειδικά τα Οθωμανικά Μνημεία σε συνδυασμό με τον σημαντικό ρόλο της πόλης στη Βυζαντινή και Οθωμανική περίοδο, μπορούν να προσελκύσουν πλήθος επισκεπτών από την Τουρκία, κάτι που γίνεται ήδη σε άλλες περιοχές της χώρας π.χ. Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Γιαννιτσά, νησιά κ.α.
Ήδη με πρωτοβουλία τους, θεσμικοί και μη παράγοντες της τοπικής αγοράς και των επιχειρήσεων εξετάζουν τρόπους και πρωτοβουλίες σε συνδυασμό με αντίστοιχες ενέργειες της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου Σερρών.
Οι Σέρρες και η περιοχή τους έχουν πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που αξιοποιώντας τα συνδυαστικά, μπορούν κάλλιστα να την καταστήσουν έναν διακριτό και ενδιαφέροντα προορισμό.
Η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών θα συνεχίσει να συνδράμει στο έργο των δύο Εφορειών Αρχαιοτήτων και να εξαντλεί κάθε περιθώριο προβολής της περιοχής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βρείτε τη ΝΙΓΡΙΤΑ στο χάρτη