Βρείτε τη ΝΙΓΡΙΤΑ στα μεσα κοινωνικής δικτύωσης

IconIcon

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου LIFE+ Forestcities - Εγκατάσταση μετεωρολογικού σταθμού στον Δήμο Σερρών


Ο Δήμος Σερρών ολοκλήρωσε την υλοποίηση του έργου «FOREST CITIES» (Συνεργασία για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών), το οποίο χρηματοδοτείται από την Κοινοτική Πρωτοβουλία  LIFE+. Το έργο είχε σκοπό την ενδυνάμωση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, μέσα από την καλύτερη αξιοποίηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, την αξιοποίηση της εμπειρίας των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και την χρήση των νέων τεχνολογιών.
Τα αποτελέσματα για το Δήμο Σερρών κρίνονται άκρως ικανοποιητικά αφού πλέον ο Δήμος Σερρών έχει στα χέρια του 2 πολύτιμα εργαλεία:
foto chrisopigi.jpg





































Α) Το πρότυπο Σχέδιο Δράσης
για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Είναι η δεύτερη χρονιά που ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών στηρίχτηκε στο Σχέδιο αυτό. Με βάση τις ανάγκες που κατέδειξε, φέτος ο Δήμος προχώρησε στον καθαρισμό συγκεκριμένων δασικών δρόμων αλλά και στη διάνοιξη άλλων με σκοπό την απρόσκοπτη πρόσβαση και τη μείωση του χρόνου επέμβασης σε περίπτωση πυρκαγιάς.

 Β) Το Πληροφοριακό Σύστημα δυναμικής εκτίμησης του κινδύνου δασικής πυρκαγιάς (DFF- Risk) το οποίο λειτουργεί στο γραφείο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σερρών. Προκειμένου το σύστημα αυτό να γίνει πιο αξιόπιστο, ο Δήμος Σερρών αξιοποιώντας τους ίδιους τους πόρους του έργου, προέβει στην προμήθεια και εγκατάσταση μετεωρολογικού σταθμού στη Χρυσοπηγή καταγράφοντας τις πραγματικές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Η μετάδοση των δεδομένων αυτών γίνεται με ασύρματη σύνδεση, παρέχοντας ταυτόχρονα και εικόνα από την περιοχή.

Ο Δήμος Σερρών θα ήθελε να ευχαριστήσει την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) αλλά και τους υπόλοιπους εταίρους του έργου «FOREST CITIES», το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Εργαστήριο Μελέτης & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών), το Πολυτεχνείο Κρήτης (Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ)) και ο Δήμο Ηλιούπολης για τη σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία που απέκτησε καθ' όλη τη διάρκεια υλοποίησης του έργου αλλά και γιατί κατέδειξε το σημαντικό έργο που μπορεί να επιφέρει η σωστή αξιοποίηση των πόρων αλλά και η συνεργασία με τις εθελοντικές οργανώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βρείτε τη ΝΙΓΡΙΤΑ στο χάρτη