Βρείτε τη ΝΙΓΡΙΤΑ στα μεσα κοινωνικής δικτύωσης

IconIcon

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΡΕΤΟΥΔΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ: "Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ"

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σερρών την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013, ο αντιδήμαρχος κοινωνικής μέριμνας κ. Μερετούδης Δημήτρης , αναφερόμενος στο δημοτικό λαχανόκηπο υπογράμμισε ότι ο δημοτικός λαχανόκηπος λειτουργεί οργανωμένα με πολύ καλές υποδομές.
Ο αντιδήμαρχος επίσης είπε ότι ο δημοτικός λαχανόκηπος λειτουργεί στα πλαίσια του προγράμματος για την αντιμετώπιση της φτώχειας, στο οποίο εντάχθηκε ο Δήμος Σερρών σε συνεργασία με το Σύλλογο Οικογενειών Φίλων για την ψυχική Υγεία ( Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ ). Το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φτώχειας είναι προϋπολογισμού 816.000 Ευρώ και εκτός από το δημοτικό λαχανόκηπο , λειτουργούν στα πλαίσια αυτού του προγράμματος , το κοινωνικό παντοπωλείο , το συσσίτιο , το κοινωνικό φαρμακείο , η τράπεζα χρόνου και το γραφείο διαμεσολάβησης .
Ο κ. Μερετούδης στην τοποθέτηση του αναλυτικά είπε τα εξής :
 

“Ο δημοτικός λαχανόκηπος λειτουργεί στα πλαίσια του προγράμματος για την αντιμετώπιση της φτώχειας, στο οποίο εντάχθηκε ο Δήμος Σερρών σε συνεργασία με το ΣΟΦΨΥ. Το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φτώχειας είναι προϋπολογισμού 816.000 Ευρώ και εκτός από το δημοτικό λαχανόκηπο , λειτουργούν στα πλαίσια αυτού του προγράμματος , το κοινωνικό παντοπωλείο , το συσσίτιο, το κοινωνικό φαρμακείο , η τράπεζα χρόνου , και το γραφείο διαμεσολάβησης .
Ο δημοτικός λαχανόκηπος λειτουργεί οργανωμένα με πολύ καλές υποδομές. Είναι σε κατάλληλη δημοτική έκταση, με κατάλληλο χώμα , με νερό , με υποδομές για την εξυπηρέτηση των ωφελουμένων και με πολύ καλό συντονισμό και συνεργασία με το Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ στου οποίου όλα τα αιτήματα ανταποκρίνεται άμεσα ο Δήμος . ’’
Ειδικότερα έχουμε να πούμε τα εξής για το δημοτικό λαχανόκηπο :
1ον   Ο δημοτικός λαχανόκηπος αποτελείται από μια δημοτική έκταση 18.000 τ.μ. από την οποία χρησιμοποιούνται σήμερα 8000 τ.μ. Η δημοτική αυτή έκταση εγκρίθηκε από το γεωπόνο του προγράμματος , ο οποίος ελέγχεται από το ΣΟΦΨΥ , που είναι ο φορέας υλοποίησης. Επίσης την καταλληλότητα της έκτασης αυτής για δημοτικό λαχανόκηπο τη βεβαιώνει και ο γεωπόνος της ΑΝΕΣΕΡ, η οποία ΑΝΕΣΕΡ υποστηρίζει την υλοποίηση του προγράμματος. Να επισημάνουμε ότι ο χημικός έλεγχος του χώματος του λαχανόκηπου απέδειξε ότι η έκταση αυτή είναι κατάλληλη για τέτοιου είδους καλλιέργειες.
Ο Δήμος Σερρών ως συμπράττων ΟΤΑ έδωσε όλα τα απαραίτητα και ότι του ζητήθηκε από το Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ που έχει την κύρια ευθύνη υλοποίησης και συντονισμού του λαχανόκηπου. Δεν υπάρχει αίτημα του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ στο οποίο δεν ανταποκρίθηκε ο Δήμος, κάτι φυσικά που το αναγνωρίζει ο Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ .
Ο Δήμος Σερρών έδωσε τη γη, το νερό, απομάκρυνε τα μπάζα, ισοπέδωσε το χώρο, το φρεζάρισε και έδωσε την έκταση για καλλιέργεια.
2ον Η δημοτική αυτή έκταση των 8.000 τ.μ. που χρησιμοποιείται για λαχανόκηπο έχει χωρισθεί σε 128 τεμάχια των 50 τ.μ. Για να καλλιεργηθούν αυτά τα τεμάχια των 50 τ.μ. εγκρίθηκαν 78 άτομα με κοινωνικά κριτήρια. Από τα 78 αυτά άτομα παρουσιάστηκαν μόνον 35 άτομα τα οποία και καλλιεργούν 35 τεμάχια γης των 50 τ.μ.
Από τους 35 αυτούς χρήστες κάποιοι πήγαν πολύ καλά και αναπτύχθηκαν τα φυτά τους και κάποιοι δεν πήγαν καλά.
Η καλλιέργεια γης θέλει γνώση και πολύ δουλειά. Πρέπει να βρίσκεσαι στο χωράφι κάθε μέρα κάτω από τον ήλιο, τη βροχή και το κρύο.
Ο καθένας που έχει ένα κομμάτι γης είναι υπεύθυνος ο ίδιος του για την πρόοδο του χωραφιού του . Οτιδήποτε χρειάζεται κάποιος ωφελούμενος από επιστημονικές γνώσεις υπεύθυνος γι’αυτό είναι ο γεωπόνος του προγράμματος και μπορεί να πάρει οδηγίες από τον γεωπόνο.
Χώρο πέραν των 50 τ.μ. δίνουμε όχι μόνον σε πολυμελείς οικογένειες αλλά και σε όποιο μεμονωμένο άτομο μας ζητάει. Ήδη έχουμε δώσει σε 10 άτομα περίπου χώρο, πλέον των 50 τ.μ. Ευχόμαστε να υπάρχουν ενδιαφερόμενοι και ο Δήμος θα δώσει και άλλη γη.
3ον Πόσιμο νερό έπρεπε να υπάρχει υποχρεωτικά στον λαχανόκηπο για να πίνουν νερό και να πλένονται οι ωφελούμενοι. Τοποθετήθηκε μάλιστα βρύση που έχει συνδεθεί με το δίκτυο πόσιμου νερού και λειτουργεί.
Το πόσιμο νερό χρησιμοποιείται τώρα και για καλλιέργεια, διότι είναι μικρός ο αριθμός των συμμετεχόντων δηλ χρησιμοποιείται για 35 ωφελούμενους που ο καθένας έχει 50 τ.μ. Μάλιστα χρησιμοποιείται στάγδην. Αν υπάρξουν περισσότεροι ωφελούμενοι , αν αναπτυχθεί σε πλήρη καλλιέργεια όλος ο χώρος των 128 τεμαχίων, τότε θα συνδεθεί ο χώρος με νερό άρδευσης από το κανάλι που περνάει σε απόσταση 200μ,για να χρησιμοποιούμε το νερό του καναλιού για άρδευση.
4ον Το χώμα θα εμπλουτισθεί με φυσική λίπανση  μετά τον Αύγουστο για τις χειμερινές καλλιέργειες. Ο Δήμος Σερρών σε συνεργασία με το γεωπόνο του προγράμματος και με την καθοδήγησή του θα μεταφέρει τη φυσική λίπανση διαθέτοντας τα φορτηγά αυτοκίνητά του. Καθ’ ύλην αρμόδιος όμως για τη χρονική στιγμή που θα εμπλουτιστεί το χώμα με φυσική λίπανση είναι ο γεωπόνος του προγράμματος.
5ον Ο Δήμος στην είσοδο του δημοτικού λαχανόκηπου έχει τοποθετήσει ένα κοντέϊνερ  για να βάζουν τα εργαλεία τους οι ωφελούμενοι και για να αλλάζουν τα ρούχα τους.
Μπροστά από αυτό το κοντέϊνερ τοποθετείται στέγαστρο για την ανάπαυση και προστασία των καλλιεργητών από τον ήλιο και τη βροχή. Χημικές τουαλέτες δεν έχουν τοποθετηθεί λόγω του μεγάλου κόστους.
6ον Ο Δήμος ήρθε σε επαφή με τη Διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΑΛ και συζήτησε για την έκδοση μηνιαίας κάρτας απεριόριστων διαδρομών στην τιμή των 10 Ευρώ στους ενδιαφερόμενους καλλιεργητές του λαχανόκηπου. Η Διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΑΛ απάντησε ότι μπορεί να εκδώσει μηνιαία κάρτα απεριόριστων διαδρομών στην τιμή των 20 Ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βρείτε τη ΝΙΓΡΙΤΑ στο χάρτη